5 OBRES DE TEATRE QUE HAS DE VEURE UN COP A LA VIDA

5 OBRES DE TEATRE QUE HAS DE VEURE UN COP A LA VIDA

Amb els anys, la varietat i tipus d’obres composades és extensíssima, però hi ha textos que es repeteixen al llarg de la història, adaptacions que, tot i que que passi el temps, ens segueixen donant una lliçó moral o simplement ens teletransporten a altres èpoques i llocs on les coses eren diferents i es cometien, fins i tot, els mateixos errors. És difícil fer una petita selecció davant d’un catàleg tan ampli, però si haguéssim d’escollir 5 obres de teatre per a veure un cop a la vida, serien aquestes:

1- Somni d’una nit d’estiu

obres de teatre - William Shakespeare
William Shakespeare

No exagerem pas si diem que William Shakespeare és un dels autors més importants a nivell universal. Moltes de les seves obres es segueixen representant avui dia a teatres de mig món. Probablement “Romeu i Julieta” o “Hamlet” siguin encara més conegudes que “Somni d’una nit d’estiu”, però hem seleccionat aquesta última per la gran quantitat de detalls i simbolisme que ofereix en escena.

Escrita el 1595, narra els esdeveniments que van ocórrer durant el casament de Teseu i Hipòlita. Al mateix moment Lisandre i Hermia, dues parelles d’enamorats intenten convencer al pare d’ella per a que no es casi amb Demetri, de qui n’està enamorat Helena. Lisandre i Hermia no aconsegueixen el seu propòsit i fugen al bosc, un lloc màgic on hi habiten éssers que traçaran un pla per embruixar-los…

Com es pot apreciar en aquesta breu sinopsi, són vàries les històries que s’entrellacen al text, posant de manifest temes com l’amor, l’ordre patriarcal, el desig carnal, la fantasia o el teatre; jugant en tot moment amb la fantasia i la realitat.

2- Don Juan Tenorio

Considerada una de les millors obres del teatre romàntic espanyol, va ser escrita el 1844 pel val·lisoletà José Zorrilla. És tradició representar aquesta obra la vigília de l’1 de novembre degut a la seva temàtica, que transita entre la vida i la mort i part de l’obra es desenvolupa en un cementiri.

El tema principal d’aquest obra no és altre que la salvació d’un pecador per l’amor d’una dona, doncs Don Juan al principi és un brivall, busca-raons i seductor de dones a qui el seu amor per Doña Inés acabarà transformant.

Sens dubte, un clàssic que no et pots perdre.

3- La importància de dir-se Ernest

El teatre també és comèdia, per a riure i gaudir i, per tant, no voldríem deixar passar l’ocasió d’incloure un clàssic d’aquest gènere. Escrita per Oscar Wilde el 1895, està considerada un dels millors treballs de l’autor irlandès.

Tot i haver passat més de 120 anys d’aquesta obra, la seva temàtica és de plena actualitat, doncs Wilde hi fa una crítica en clau d’humor de la hipocresia de la societat i les “falses aparences”.

Una genial comèdia d’embolic en la que no paren d’entreseguir-se tot tipus de martingales i situacions còmiques entre els personatges.

4- La Celestina

Aquesta tragicomèdia de Fernando de Rojas escrita el S. XV és un dels clàssics de la literatura espanyola més coneguts.

Tothom coneix la història de Calisto i Melibea, i de com l’alcavota Celestina accedeix, a canvi d’una cadena d’or, a ajudar a Calisto per a que Melibea s’enamori d’ell.

Moltes són les versions fetes d’aquesta obra. Ben portada a escena és un luxe gaudir d’un muntatge que mai passarà de moda.

5- El Fantasma de l’Òpera

Podria ser l’enigmàtic protagonista….

La novel·la de Gastón Leroux ha estat adaptada al teatre en nombroses ocasions convertint-se, fins i tot, en un dels musicals més aplaudits arreu del món.

Publicada l’any 1910, la història tracta d’un misteriós personatge que, mudat amb una màscara, atemoritza a tot aquell qui passa per l’òpera de París. Tot i així, sota el seu aspecte s’hi troba un home que amaga una història de sofriment i desgràcia.

Una història que combina romanç, terror, música, misteri i tragèdia.

Aquests 5 títols universals faran passar una bona estona a tots aquells que s’acostin a veure’ls al teatre. No té cap importància les vegades que aquestes obres siguin vistes, sempre hi haurà ganes de tornar-les a gaudir. Que s’obri el teló!