6 MANERES D’EVITAR ESTAFES QUAN VIATGEM

6 MANERES D’EVITAR ESTAFES QUAN VIATGEM

No hi ha res com viatjar. Visitar nous llocs, conèixer noves cares, escoltar idiomes diferents… Viatjar és col·leccionar records per guardar-los i recuperar-los quan ens sentim nostàlgics, o també per explicar-los als nostres amics en tornar. El que tothom té clar és que només volem guardar, recordar, explicar, les bones experiències, no pas les dolentes.

Aquest article i el de ‘5 consells per evitar que et robin quan ets de viatge’ són reflexions apreses des de l’experiència nòmada d’un servidor durant els seus viatges per evitar disgustos, aquest cop mirant on fiquem els diners, ja que una cosa és el furt en si mateix, i l’altra -que és pitjor-, deixar-nos enganyar.

Com diu ma mare, aprèn dels errors dels altres per no cometre’ls tots tu. Fes-li cas, si us plau, i apunta aquests consells per evitar ser estafat durant les vacances. Que si no dirà que no us ensenyo res!

1- La informació és poder

Si has llegit l’article sobre com evitar que et robin, aquest axioma et deu sonar. Diuen que el saber no ocupa lloc, i per descomptat conèixer alguns detalls sobre la teva destinació no fa nosa, per no dir que és gairebé obligatori. És molt útil, per exemple, saber quan et costarà quelcom tan bàsic com una ampolla d’aigua, un sopar o el souvenir de torn. Amb la informació apresa ja pots anar pel món, que ho podran intentar, però com el nòmada instruït que ja ets no et deixaràs enganyar.

2- No t’asseguis sense preguntar

Literalment. Especialment a països de Llatinoamèrica i Europa de l’Est, no t’asseguis a cap lloc lliure sense saber abans quan et costarà el perruquer, l’esmorzar o el trajecte en taxi. De veritat, he vist alemanys pagant 150€ per una tallada de cabell i pensar que és normal… home, que no costa res preguntar o fins i tot pactar un preu anticipadament, que una cosa és que et vulguin estafar, i l’altra que no tinguin paraula d’honor. Al taxi pots mirar la ruta pel Google Maps mentre condueixen i vigilar que el taxímetre estigui a zero i sense extres (maletes inexistents, etc), però si no te n’enfies demana’l per una aplicació, així sí que no hi haurà confusió i potser voldràs deixar-los-hi propina i tot.

3- Amb els diners no s’hi juga

evitar estafes quan viatgen

Sense tenir en compte els furts, la quantitat de diners que es roba estafant és tan gran com per a que a molts països sigui un negoci en si mateix. Una vegada, a Ucraïna, vaig voler treure diners d’un caixer i hi havia un cartellet amb una foto que avisava “si la ranura no s’hi assembla, no posis la targeta”. En vaig haver de buscar un altre, és clar. Només confia els teus diners a llocs oficials: per aconseguir moneda local sempre a establiments de canvi, mai a individus de dubtosa legalitat que se t’apareixen del no res; mai paguis res per endavant i intenta donar la quantitat justa. No sobra tampoc conèixer de memòria el tipus de canvi: si saps de cap quan t’han de tornar no cal ni que treguis el mòbil per calcular-ho.

4- L’autoritat ‘competent’

La policia en aquests casos pot ser el teu millor aliat o el teu pitjor malson, ja que de vegades no compleixen amb les… característiques, d’un bon agent de l’ordre. Si un policia vestit de paisà et demana la documentació, no li donis fins que ensenyi el seu número i placa, doncs podria no ser un policia. Alguns, els més experts, poden fins i tot vestir amb uniforme, però això sí que ja és un delicte greu. A la carretera, si un agent t’exigeix pagar una multa per una suposada infracció, mai paguis, doncs es podria considerar suborn, i t’asseguro que no vols acabar engarjolat a una presó búlgara. Mantingue’t ferm i ofereix-li anar a comissaria per arreglar-ho. Amb el coneixement necessari, pots enxampar abans un corrupte que un coix.

5- Altres estafes conegudes

Internet és molt gran, i allí hi pots trobar milers d’estafes tan creatives que farien que Risto les aplaudís. Heus aquí algunes històries per no dormir: a Armènia, per exemple, si un noi acaba de conèixer una noia per una app de cites, és normal que la convidi a una copa, però quan ell torni del lavabo ella s’haurà esfumat i ara la copa valdrà més del que el noi porta a sobre. Si ets un bon samarità i vols ajudar al del cotxe avariat, mai deixis les claus posades quan surtis del cotxe, i si vols donar llaminadures a tots els nens que et rodegen demanan-te’n, controla els angles, doncs podria ser una estratègia de distracció.

evitar estafes quan viatgen

6- Be water

De tots els consells que et puc donar, el millor és aquest: quan viatgis, posa’t una disfressa, sigues l’aigua de Bruce Lee. Camufla’t entre els nadius el millor que puguis i deixaràs de ser un blanc pels estafadors. Si pots, vesteix i parla com ells per passar desapercebut. Ho has llegit bé! Quan vaig anar a viure a Geòrgia el primer que vaig fer va ser aprendre algunes de les seves paraules; un dia al mercat vam fer l’experiment de demanar un preu en anglès i en georgià per separat: endevina amb quin va sortir més barat. De viatge, si fem un esforç extra i aprenem quatre paraules en l’idioma local evitarem estafes d’aquest tipus, a part d’integrar-nos més i millor. Be water, my friend!

Has tingut alguna experiència sembant que pugui ajudar-nos? Coneixes alguna altra estafa viatgera i com evitar-la?