6 MITES SOBRE L’ESTALVI ENERGÈTIC

6 MITES SOBRE L’ESTALVI ENERGÈTIC

Recordes quan algú et va dir que amb un xiclet es passaven els controls d’alcoholèmia? I, què tal allò de que els xinesos no paguen impostos? La nostra societat és un mar de mites que solen tenir molt poc a veure amb la realitat, però es fan populars en la mesura de que parlen d’alguna cosa que ens importa a tots. Per descomptat, amb els preus actuals de l’energia és normal que existeixi més d’un mite sobre l’estalvi energètic per estalviar-nos uns diners en factures. Acompanya’ns a descobrir-los i converteix-te en tot un ciutadà eco!

1- Mantenir la casa fresqueta mentre treballes t’estalvia un munt

Mentida mentidera. De la mateixa manera que passa amb el cas contrari, és a dir quan a l’hivern mantenim la calefacció posada tot el dia, deixar encès l’aire condicionat no t’estalviarà res. Potser tinguis una agradable sensació quan arribis a casa però segur que aconseguiràs una factura altíssima a final de mes. Millor, programa l’aparell per a que s’encengui uns minuts abans que arribis.

2. El… malbaratament? del rentaplats automàtic

Quants cops ens ha dit la mare allò de «Pocque costa fer-ho a mà i el que gasta això!». I ja hem arribat a una edat en la que sabem que la mare de vegades s’equivoca. Els rentaplats moderns i en especial en horaris de tarifes reduïdes són una idea fantàstica per a no gastar molts diners.

3- És que les bombetes LED són caríssimes!

Menjar a El Bulli també ho era, però el més interessant és visualitzar el benefici: un llum LED està calculat per a durar unes 50.000 hores, això suposa uns 11 anys deixant-la encesa 12 hores cada dia i amb molt menys consum. Jo no vull fer números però…

MITES SOBRE L’ESTALVI ENERGÈTIC

4- El camioner xinès

Aquesta és una picada d’ullet als nostres lectors amb més experiència. Si ho ets, de ben segur hauràs escoltat allò de que fer servir el punt mort a les baixades prolongades estalvia gasolina. En primer lloc això passaria teòricament només amb un motor de gasoil i després que, quan et quedis sense frens perquè el cotxe no retingui, és possible que la factura del dentista superi amb escreix el que hem estalviat. Com per pensar-s’ho. I per què el camioner xinès? No preguntis… Aquest mite té nom i és aquest tan curiós.

5- Els ventiladores de sostre, aquells helicòpters que gairebé tot ho refreden

Contràriament a la creença popular un ventilador de sostre no aconseguirà pas que baixin els graus de l’habitació ja que només serveixen per a que circuli l’aire. És cert que a tu sí que et refredaran però només quan et col·loquis davant, així doncs el millor és que els encenguis només quan siguis a l’habitació.

6- El protector de pantalla: aquella porta cap al Carib i… l’estalvi energètic?

Per repassar mites variadets referents a l’estalvi, acabo amb un d’ordinadors, que segur que en tens un a prop. Els protectors de pantalla són molt bonics i a més una porta oberta al Carib o tancada al xafardeig de la gent de l’oficina, però a casa millor no els facis servir: el teu ordinador no estarà ni tan sols en suspensió i gastaràs com si estiguessis navegant a tot gas. Més de dues hores sense fer-lo servir? Millor apaga’l.

Què t’han semblat aquests mites sobre l’estalvi energètic? En coneixes algun altre? Segur que sí, però millor no en facis cas i investiga si té com l’Arguiñano una mica de fonament.