6 POBLES PENJANTS D’ESPANYA

6 POBLES PENJANTS D’ESPANYA

Espanya no té res a envejar a altres països pel que fa a geografia, és per això que ara que molts preferireu redescobrir paratges més o menys propers, us presentem una selecció dels pobles més impressionants del país, aquells construïts pedra a pedra al capdamunt de penya-segats, penyals o congostos impossibles. Aferreu-vos bé i no mireu a baix, perquè aquí comença la llista dels pobles penjants més inverossímils d’Espanya. No apte per a gent amb vertigen!

1- Ronda (Málaga)

El primer paràgraf d’aquesta entrada és, com comprendreu, per aquesta majestuosa ciutat andalusa que sembla treta d’un capítol de Joc de Trons. Situat sobre el congost del Tajo de Ronda, el seu Puente Nuevo apareix del no res cap a les alçades -150 metres, poca broma- per a confirmar el que Ronda un cop va ser: la perfecta fortificació. Només pensar que aquesta meravella de l’enginyeria va ser construïda al segle XVIII li atorga un mèrit notable. El seu casc antic també mereix una menció: és Bé d’Interès Cultural. Per cert, la famosa foto és des del mirador la Hoya del Tajo… de res!

2- Casas Colgadas (Cuenca)

En realitat aquest post va ser inspirat per la meva amiga de Cuenca que mai es cansa de repetir que no són ‘casas colgantes’ sinó ‘colgadas’, però no només per això Cuenca es mereix aquestes línies: les Casas Colgadas, la muralla i la seva catedral gòtica situen Cuenca a la llista de Ciutats Patrimoni de la Humanitat i al món. N’hi va haver més, però de les 8 ‘casas voladas’ que van seguir en peu fins 1920 només se’n conserven 4 i daten dels segles XIII al XV. Val la pena passar pels Rascacielos de San Martín, menys coneguts però també espectaculars, si no més.

Pobles penjants - Cuenca
Cuenca

3- Siurana (Tarragona)

Per mi un dels indrets més bonics de Catalunya, ja que no pas tots els pobles ‘penjants’ s’aixequen sobre un llac! No podem marxar sense apropar-nos al penya-segat (amb compte) i admirar les vistes al pantà, el Priorat i la Serra del Montsant; terra de vins, mites i paisatges fantàstics. De tornada al pàrking podem creuar el poble per darrere l’església i buscar la petjada de la ferradura que, com explica la llegenda, va deixar el cavall de la Reina Mora just abans de saltar a una mort segura, doncs Abdelazia va decidir tirar-se al buit abans que ser capturada per les tropes cristianes.

4- Masca (Tenerife)

Després d’una bona estona de serpentejant carretera de muntanya trobarem amagat entre palmeres i roca negra l’humil poblet de Masca, que sembla que hagi de caure a qualsevol moment a un costat o l’altre del finet penyal on es troba. És molt conegut entre nòmades com nosaltres per la seva ruta, torrent avall fins una petita cala als peus de Los Gigantes, tot i que ara està sent adaptada per a que puguem gaudir millor d’aquest lloc únic. S’hi pot tornar amb barca i taxi, i amb sort encara veurem dofins! Si torneu amb cotxe per la tarda, acosteu-vos al Mirador de Cherfe a veure la posta de sol, encara que hi hagi boira!

Pobles penjants - Masca
Masca

5- Castellfollit de la Roca (Girona)

A les portes del Parc Natural de la Garrotxa, custodiat per boscos i volcans, s’albira a la llunyania el cingle basàltic imponent sobre el que se suspèn Castellfollit de la Roca, un poble molt petit però amb tant d’atractiu que hi voldreu tornar. Si ens acostem a la paret vertical, de 50 metres d’alçada i 1 kilòmetre de llarg, podrem observar les entremaliades línies geomètriques que va crear la lava en formar el turó, ara descobertes i que els locals han aprofitat com a font de recursos per a una pedrera de basalt -única al país- durant gairebé un segle.

6- Frías (Burgos)

Si hi ha un poble, o millor dit un castell, que estigui suspès literalment a l’aire és el de Frías, a terres burgaleses. Les seves cases amb balcons de fusta i la Parroquia de San Vicente Mártir s’abalancen perillosament al precipici sobre un turó de 150m d’alçada, mentre que el Castell de Frías pugna per sortir victoriós contra la gravetat com ho va fer durant les guerres entre Castella i Navarra al segle IX, que per això el van construir: per a durar. Us recomanem un passeig sense presses pels seus carrerons, admirant la seva tranquilitat i la dels seus gairebé 300 habitants.

Els poblets d’Espanya, penjants o no, són sens dubte un important patrimoni del que n’hem d’estar orgullosos i per això us convidem a visitar com abans millor aquestes petites joies del nostre territori. Coneixeu algun altre poble d’aquest estil? Ajudeu-nos a ampliar la llista als comentaris!