8 RAONS PER VISITAR GEÒRGIA AQUEST ESTIU (II)

8 RAONS PER VISITAR GEÒRGIA AQUEST ESTIU (II)

Natura

Si les muntanyes són la icona de Geòrgia, la riquesa de la flora i la fauna són l’ànima. Els boscos de Geòrgia són màgics, són antics i autèntics, ben bé com seria el món si no n’haguéssim edificat la meitat. Hi ha mil rutes pels verds turons i boscos d’arreu del país però sobretot al centre-oest, a l’indret precís lluny del fred de les muntanyes i la calor del desert, on la pluja fa créixer una vegetació exuberant.

Els seus boscos verges, estepes i coves són casa del llop, l’ós bru i el nòmada antílop, tampoc és inusual veure dofins a les platges de Batumi al vespre.

Visitar Geòrgia - Batumi
Batumi

A Geòrgia podràs navegar per llacs subterranis, banyar-te a salts d’aigua enmig del bosc, despertar-te sobre un mar de núvols a Gomismta, o beure l’aigua natural carbonatada de Borjomi, coneguda per les seves qualitats medicinals. Per cert: l’acampada lliure hi està permesa!

Ciutats

Les ciutat georgianes són una meravella pels que ens agrada perdre’ns i explorar. Les tres ciutats principals són: Tbilisi, la capital; Kutaisi, a on trobareu vols ben barats des de Barcelona i Madrid; i la costanera Batumi.

Tbilisi, per exemple, és una ciutat dinàmica, desperta i vanguardista, plena de parcs, cases típiques de fusta i grans avingudes amb botigues de tot tipus per a passejar i escoltar música tradicional -la polifonia georgiana és única al món- o simplement seure a observar la gent i la vida de Geòrgia.

Visitar Geòrgia
Tbilisi

No cal dir que aquestes ciutats són, per a nosaltres, molt barates: allí s’hi paga en ‘laris’, la moneda nacional. A Kutaisi, ciutat central del país, no pots perdre’t la Catedral de Bagrati, Patrimoni de la Humanitat.

Llengua

Com dèiem abans, Sakartvelo (Geòrgia en georgià) ha crescut aïllada del món, o millor dit massa barrejada, i per això fins i tot l’escriptura i la llengua són diferents. L’alfabet georgià és exclusiu de Geòrgia i és preciós, les corbes i giragonses amb les que s’escriu semblen traçades de pinzell fetes per un artista, una successió de cercles i línies amunt i avall, una muntanya russa que en realitat es pot llegir: escriure en la cal·ligrafia georgiana és del ben cert un art.

Si ets amant dels idiomes aquest t’encantarà, a mi em va enamorar! Però no t’espantis, tot i fer-lo servir per a tot cada georgià de mitjana edat coneix perfectament tres alfabets i llengües: el ciríl·lic (pel rus), el llatí (per l’anglès) i el seu. Això si, recorda aquestes paraules i t’acolliran com ho van fer amb mi: ‘gamarjoba‘(hola/bon dia), i sobretot ‘didi madloba‘ (gràcies).

Cultura

Sens dubte la barreja de pobles fa que una societat esdevingui rica en cultura, identitat i costums. És per això que la cultura georgiana, molt conservadora, ens farà viatjar en el temps unes quantes dècades enrere per a retrobar-nos amb elements com els mercats d’animals vius, les escombres de palla, o la revenda de cigarretes d’una en una.

A Geòrgia tot és bastant tradicional però amb un punt relaxat, si ets d’un poble petit reconeixeràs vells costums com per exemple les misses gairebé diàries, el negre del dol o les imatges religioses a cada cantonada. La religió és també pròpia -és clar!- i és una branca de l’Ortodòxia Cristiana, hi ha milers de precioses esglésies que et deixaran bocabadat si t’agrada l’art i l’arquitectura antiga.

Com pots veure Geòrgia és un indret sens dubte especial amb ànima nòmada com la nostra, que t’espera amb els braços oberts per a que aquest estiu omplis els teus records d’aventures i experiències noves. Quan tornis a casa no et creuran! Si t’animes a anar-hi, ens encantaria que ens expliquessis als comentaris alguna anècdota o experiència inoblidable!