COM ESTALVIAR ESPAI A L’EQUIPATGE

COM ESTALVIAR ESPAI A L’EQUIPATGE

Un conegut problema que treu la son als nòmades com nosaltres és el de ‘la maleta minvant’. Sí amics i amigues, és un curiós fenomen pel qual, amb cada nou viatge, la nostra maleta s’encongeix. Ja no hi caben tantes coses com recordàvem. Tot i l’espectacularitat, l’explicació decebria més d’un físic de partícules: el que passa és que potser no sabem ben bé com fer la maleta, com encaixar-hi samarretes, pantalons, gels i altres estris entre els escassos centímetres cúbics als quals les lleis de l’espai-temps ens limiten.

En aquest article no us ensenyarem pas màgia negra ni cap altre rite per trampejar aquestes normes de la natura, el que farem serà aprendre algunes tècniques i consells per a que càpiga tot a l’equipatge… i feliç tetris!

Pensa amb temps què emportar-te

Segurament el primer error que cometem és emportar-nos coses de les que en podríem prescindir. El millor que podem fer és una llista uns dies abans, d’aquesta manera tenim marge de temps per adonar-nos-en de què no cal portar -i de què ens n’hem oblidat!. Diuen que quan anem justos d’espai hem de posar tot el que necessitem emportar-nos damunt del llit, i després treure’n la meitat. Segur que necessites més de dos parells de sabates? Creus que podràs posar-te tantes camises? Aquest assecador de cabell pesa molt… una trucada a l’allotjament per saber si ja en tenen pot estalviar-nos espai valuós. Organitza’t amb temps i tindràs molt de guanyat.

Doblega bé les peces de roba

estalviar espai equipatge

Hi ha una regla ben senzilla: peces toves, caragolades; peces rígides, plegades. Posa les que s’arruguin menys a sota i intenta col·locar a dalt de tot les que més hagis de fer servir, per exemple, aquella jaqueta d’entretemps el més accessible que puguis. A internet hi pots trobar tècniques molt Marie Kondo per doblegar roba i disposar millor de l’espai: el mantra és no deixar forats buits. Per a les peces enrotllades, com cilindres, fes servir un ‘strap’ o un simple cordó per a que no es desenrotllin, també pot ajudar amb les sabates, lligades les dues a pressió, que portis dins l’equipatge.

Divideix i guanyaràs

Uns dels meus accessoris preferits a l’hora de viatjar són els compartiments o ‘packing cubes’. Són bossetes de tela de diferents mides on hi podem embotir les peces de roba sense que explotin, que també és important. Els mitjons poden anar dins el seu compartiment natural: les sabates! Pel que fa als materials, oblida-te’n de les bosses de plàstic: no duren, no totes són reciclables i, si viatgem d’albergs, no vols que els altres hostes s’enrecordin de la teva família quan arribis de nit i busquis quelcom a les bossetes de plàstic i els despertis. Hi ha també bosses al buit, amb l’aspiradora xucles tot l’aire per així reduir l’espai al mínim. Exacte, com el pernil del supermercat.

La mida sí que importa

Amb aquest tema és més que cert: no sempre per ser més petit pesa menys, però la mida del que portem determinarà quantes altres coses hi cabran. Les regles de la física en aquest planeta no perdonen. Però un consell, si ets dels que mira la butxaca, omet aquest paràgraf, perquè l’ultralleugerisme és car i addictiu. Si encara ets aquí, només et dic que hi ha marques especialitzades en fabricar tovalloles de microfibra petites com una pilota de golf o tendes de campanya que no arriben al quilogram. Tot aquest I+D costa diners i un cop comences ja no hi ha marxa enrere. T’hi atreveixes?

Higiene i necesser

estalviar espai equipatge

El necesser per si mateix ja és un totxo, però si l’organitzes bé et pot sorprendre com de petit pot arribar a ser. Per començar et recomano que compris accessoris mini per viatjar: ampolletes pel gel de dutxa, pasta de dents de 20cl o desodorants per un parell de dies. El que ens emportem per si de cas o farem servir només un dia, el que et recomanaria seria no portar-ho, però és molt personal. Al pitjor dels casos, no et preocupis perquè trobaràs una botiga a casi cada racó del món. Sempre que no te’n vagis a acampar a les muntanyes del Caucas, és clar.

Altres trucs

Heus aquí alguns consells trets de la meva experiència: alguns sabons de pastilla poden fer-se servir tant pel cos com per rentar la roba, pesen una mica més però pren menys espai que diferents ampolles. El que sigui més voluminós, com les jaquetes grans, les podem portar posades o a la mà, no hauríem de tenir problemes a l’aeroport per això, així com també les xancletes mullades, que pots penjar fora de la motxilla amb mosquetons. Pensa sempre en una segona funció del que t’emportes, per exemple, una de les samarretes pot ser la de pijama abans de portar-la posada, o les sabates de senderisme poden ser també pel dia a dia del viatge.

Al cap i a la fi pot no ser el més eficient del món, però el més important és que hi càpiga tot. Esperem que aquest article us hagi estalviat alguns d’aquests centímetres cúbics dels que us en parlàvem al principi i que ens expliqueu com ha anat l’experiència.

Coneixeu algun altre truc per estalviat espai al vostre equipatge?