CONSELLS PER PRIVATITZAR LES TEVES COMUNICACIONS TELEFÒNIQUES

CONSELLS PER PRIVATITZAR LES TEVES COMUNICACIONS TELEFÒNIQUES

La revolució digital, és una realitat de la que ja ben pocs en poden escapar. Les comunicacions a través d’aparells de telefonia mòbil i aplicacions de telefonia, ens han permès una comunicació eficaç, formar nous cercles de treball, relacions socials, i una enorme varietat de nous canals, on hi podem trobar i compartir informació de qualsevol tipus.

Tot i això, aquest fet ha portat de la mà una pèrdua progressiva de la nostra pròpia intimitat. Sembla que hem renunciat a una parcel·la de la nostra pròpia existència, per aquesta vida en comunitat digital.

COM ELS TELÈFONS MÒBILS ACTUALS VULNEREN LA NOSTRA PRIVACITAT

No és un secret que l’accés a la nostra privacitat que concedim als aparells electrònics, no era una carta blanca il·limitada: Accés a les xarxes socials, contactes, àlbum de fotos, dades mèdiques, ubicació.

No podem oblidar que un telèfon modern no és una altra cosa que un petit ordinador, amb els seus avantatges però també les seves vulnerabilitats.

Per una banda, podem ser víctimes d’un atac “dur”, és a dir, un hackeig clàssic, on som víctimes d’un virus dissenyat pel sistema operatiu del nostre aparell (ja sigui Android o iOS), un cop realitzat l’atac amb èxit, totes aquestes dades en “brut” són accessibles pel pirata informàtic, fins i tot tenint accés a la connexió remota del micròfon, la càmara, dades bancàries… El risc a la nostra privacitat és total, i poc podrem fer per prevenir-ho.

Aquests atacs es centren sobretot en l’enviament de virus a través de missatgeria, correu o localitzant vulnerabilitats que es troben al sistema operatiu des del mateix dia de llançament i que encara no han estat sol·lucionades, perquè, fins i tot, no són conegudes pel fabricant.

D’altra banda, podem rebre l’atac “tou” per part d’especialistes en BIG DATA, OSINT o IMINT.

Els especialistes en Big Data, són capaços d’extreure totes les dades que tenim públiques a la xarxa, a través de milers de maneres possibles com geolocalització de les fotografies que pengem, piulades, estadístiques d’apps esportives, cercle d’amistats, i elaborar un detallat “diari” de la nostra rutina diària, on anem, amb qui parlem, afiliació política…

D’altra banda, els oficials OSINT i IMINT, són especialistes (privats o públics) que s’especialitzen en obtenir dades de fonts obertes o de les nostres imatges, per extreure’n tota la informació útil.

¿ES POSSIBLE UTILIZAR UN TELÈFON I ROMANDRE PRIVAT?

La resposta és SÍ… tot i que hem de posar molt de la nostra part, o buscar terminals mòbils especialitzats que ens garanteixin certs requisits per aconseguir-ho.

Hem de saber que el primer pas, per aconseguir la privacitat es ser-ne conscients i posar nosaltres mateixos una mica de la nostra part per evitar certes conductes (etiquetar fotos geolocalitzades, no obrir correus fraudulents, limitar l’ús de xarxes socials….)


Un cop aconseguit aquest punt, podem començar a buscar terminals mòbils amb una capa reforçada de seguretat: Projectes com el Fairphone, que dóna l’opció d’instal·lar qualsevol sistema operatiu, o el projecte E Foundation, que promet un sistema operatiu mòbil, lliure de tota aplicació de Google, amb un centre de privacitat unificat, són projectes que són ja una realitat.

TELÈFONS MÒBILS DE PRIVACITAT ABSOLUTA

Existeixen telèfons “black hole o forat negre, que no permeten instal·lació de la majoria d’aplicacions de telefonia, i als que només es poden utilitzar APPS dissenyades per aquest terminal: zero xarxes, zero APP’s de missatgeria… Un telèfon que forma un veritable forat a la xarxa de comunicacions.

D’altra banda, les grans empreses, cada cop més, promociones l’ús entre els seus directius de terminals obsolets clàssics, sense accés a dades ni internet, per garantir que les reunions d’empresa i les juntes directives seran un lloc privat i confidencial.

CONCLUSIONS

Ja sigui perquè vols recuperar part de la teva intimitat, o perquè ets conscient de que les teves dades et pertanyen a tu i a ningú més, privatitzar un telèfon mòbil és possible si saps com fer-ho. Com has pogut veure en aquest article, existeixen opcions més o menys senzilles per aconseguir aquesta finalitat.

Recorda que en la majoria dels casos, la privacitat és un valor pel que cada cop més entitats i empreses, paguen la quantitat que sigui necessària.