GUIA PER CAÇAR AURORES BOREALS

GUIA PER CAÇAR AURORES BOREALS

Ets de viatge en algun país a prop del cercle polar, envoltat/da de neu i amb la roba més calenteta que et podies permetre, preparat/da per a una llarga nit a la caça de les tan esperades aurores boreals. Mires el firmament i no hi veus res. Per què? No hi haurien de ser? M’he equivocat de lloc? No pateixis. Hi són, però no sempre és fàcil trobar-les.

Aquesta petita guia que escric aquí és la que m’hauria agradat llegir abans de perdre més d’una nit glaçant-me sense remei a cinc sota zero, així doncs para de buscar fotos d’aurores al google, posa atenció i pren nota; amb sort, si segueixes aquests consells, aconseguiràs trobar aquest miracle del magnetisme anomenat aurora boreal i tornar al llit amb un somriure d’orella a orella.

· Entén l’escala Kp

Les aurores boreals són en realitat electrons i protons del sol impactant contra àtoms d’oxigen i nitrogen de l’atmosfera, i per mesurar-ho s’ha creat l’escala Kp, que va de l’1 al 9. Per tenir una idea: 1-2 vol dir activitat baixa, gairebé no es poden veure; 4-5 és un espectacle memorable, és normal a Islàndia i nord d’Escandinàvia; 8-9, en canvi, seria una catàstrofe global que fregiria tots els equips electrònics del planeta, i que es podria veure, per exemple, a Mèxic o l’Índia.

Abans de planejar la vostra sortida, consulta la previsió d’aurores en algun dels llocs webs del país en qüestió, i entén que no és una ciència exacta: l’índex Kp és la mitjana de moltes estacions mesuradores del món.

· Escull una nit fosca

La punta d’activitat de les aurores es produeix al mínim solar, és a dir, quan la nit és més fosca. No cal dir que la manca de núvols és un factor imprescindible en la recerca d’aurores, ja que no importa com d’alt sigui el nivell d’activitat, si hi ha núvols no les veurem. Dins de les possibilitats del viatge, escull una nit sense lluna plena, i per descomptat, lluny de fonts de contaminació lumínica: ciutats, fanals, carreteres, etc. En cas de temps inestable, segueix les previsions de radar de la regió -sempre locals- i busca una zona amb clarianes de núvols al mapa.

· Tingues paciència

El millor consell que m’han donat per buscar aurores és que no pretenguis veure-les i arribar a casa per sopar. Pren-te un bon cafè, posa música i tingues paciència, perquè de vegades les aurores són tímides i no es deixen veure tan fàcilment. Si tens paciència, és possible que el cel et doni una oportunitat per admirar-les, potser sobre el teu cap o potser de lluny. I per cert, no val la pena conduir en la direcció en què les has vist: les aurores flueixen lentament com a flames i canvien de lloc en qüestió de minuts. Quan arribis allà ja seran en un altre lloc, o per tot al teu voltant.

· Troba-les sense buscar-les

Si ets dels pocs nòmades que han tingut la sort de presenciar aquesta meravella en tota la seva esplendor, et pots saltar aquest punt. Si no, aquesta és l’escena: ets en un camí, no hi ha llums a la vista ni núvols al cel, però segueixes sense veure aurores boreals. Què falla? Primer assegura’t que hi ha estrelles, en cas contrari podria haver-hi núvols alts que semblen negres i poden confondre’s amb el cel fosc.

Després assegura’t que l’activitat d’aquesta nit és com a mínim Kp3: en aquest cas apaga tots els llums, pren-te uns minuts perquè els teus ulls s’acostumin a la foscor, i mira cap amunt o cap a l’horitzó, amb sort en podràs veure unes núvols blanquinosos o verdosos que es mouen lentament, els veuràs de colors a les fotos amb exposició llarga: són aurores boreals. Com més tard sigui i més activitat hi hagi, millor les veuràs.

Si l’activitat és alta, les veuràs fins i tot amb contaminació lumínica!

· Prepara’t per immortalitzar-les

Ens enganyariem si diguéssim que ens acontentem només amb veure aurores boreals i que no volem unes fotos espectaculars d’aquest sorprenent espectacle de la natura, si vols un bonic record d’aquesta nit tan especial, et recomano amb aquests consells que preparis la teva càmera i accessoris el millor possible abans de sortir de casa.

El primer és carregar la càmera abans de sortir: tant fa que encara tinguis bateria, se t’acabarà! Per descomptat, que no falti un trípode –encara que sigui petit– per a les fotos amb llarga exposició. Amb menys d’un minut n’hi ha prou per aconseguir colors sobrenaturals amb Kp baixa, tot i que si tenim la gran sort de viure l’espectacle amb activitat alta, el temps d’exposició haurà de ser mínim, baixant també el nivell de sensibilitat de la foto (ISO) per no acumular gra a la imatge. Apunta, enfoca i introdueix elements interessants (arbres, muntanyes, cases) per crear una interessant composició digna de postal nadalenca. Una simple llanterna pot ser un afegit original per il·luminar persones o monuments en primer pla.

· Prioritza la teva seguretat

Arribar de viatge amb unes fotos increïbles i les papallones a l’estómac d’haver vist aurores boreals per primera vegada és una cosa que recordarem tota la vida, però el més important és tornar sencers després d’una aventura tan gran. Com ja hem comentat, cal cercar indrets remots lluny de llum artificial, però això també comporta ficar-se per llocs complicats. Carreteres secundàries poc preparades per a la conducció nocturna, indrets de pas d’animals o camins particulars. El primer és jutjar si de debò val la pena, segons les nostres habilitats, la capacitat del vehicle i la possibilitat real de veure aurores.

Si escollim un lloc més concorregut com una carretera principal o un pàrquing, hem d’assegurar-nos de que som visibles per als vehicles que vénen i que no esperen trobar un cotxe o vianant al voral a les 3 del matí. Amb sort si no els dóna un atac de cor. Parlant de salut, val la pena recordar que a la nit, on les aurores boreals són visibles, fa molt fred. No ho infravaloris i equipa’t amb les peces més calentes que tinguis, no passis molt temps a l’exterior si la temperatura és sota zero i no vols tornar a casa amb un dit menys.

Caçar aurores és una experiència que no oblidarem mai, i no només veure-les, sinó també l’aventura de buscar-les, admirar-les i immortalitzar-les. Tot i així no ens hem de posar, en cap cas, en perill: les aurores boreals sempre seran allà, molt al nord, esperant-te per quan tornis a visitar-les.